Werkwijze

Intake

Een uitgebreid onderzoek voorafgaand aan de massage helpt bij lokaliseren van specifieke aandachtsgebieden bij je paard, maar ook bij het in kaart brengen van jouw wensen als eigenaar/ruiter. Hierdoor is het mogelijk om een specifiek massageplan op te stellen en te advies te geven op het gebied van bijvoorbeeld management, training of mogelijk doorverwijzing. Tijdens een eerste afspraak vind altijd een intake plaats, dit neemt inclusief massage ongeveer 1.5 tot 2 uur in beslag.

Een intake bestaat uit:

  • Anamnese
  • Inspectie van het exterieur
  • 1e palpatie
  • Bewegingsanalyse aan de hand op harde bodem (mits verantwoord)
  • Bewegingsanalyse aan de longe op zachte bodem (mits verantwoord)
  • 2e diepe palpatie, mogelijk aangevuld met een aantal bewegingstesten
  • Massage en advies

In sommige gevallen adviseer ik om de intake uit te breiden met twee extra massages binnen circa 2 weken alvorens over te gaan op onderhoudsmassages.

Periodieke onderhoudsmassage

Na de intake kan in veel gevallen over worden gegaan op periodieke onderhoudsmassages. Deze zijn met name gericht op onderhoud en finetuning. Ontwikkelingen ten op zichte van de voorgaande keren worden bekeken en besproken en waar nodig wordt het masageplan aangepast en het advies bijgesteld. De frequentie is afhankelijk van de aandachtspunten die het paard heeft en wat de wensen van de eigenaar zijn en wordt in onderling overleg afgesproken.

Tips voor de eigenaar

Tijdens de massage kan je paard het beste op een rustige plek staan waar niet te veel afleiding is en bij voorkeur niet rond voedertijd. Verder is het van belang dat je paard schoon en droog is en in het geval van een intake nog niet getraind is die dag. Na afloop van de massage is het raadzaam om ongeveer 15 minuten met je paard aan de hand te stappen, dit helpt met afvoeren van afvalstoffen die zijn vrijgekomen tijdens de massage.