Opleiding & ervaring

Hieronder volgt een greep uit de opleidingen, cursussen en nascholingen die Janine de afgelopen jaren gevolgd heeft.

Opleiding sportmassage voor paarden – Bartels & Bascule

Sportmassage voor paarden is een hele waardevolle en effectieve methode die ingezet kan worden bij de begeleiding van (sport)paarden. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat massage kan helpen bij het verminderen van pijn, verbeteren van de mobiliteit en het ondersteunen van herstel. Kennis van anatomie, biomechanica en fysiologie is van groot belang om een veilige bijdrage te kunnen leveren aan het goed functioneren van een paard. Deze opleiding heeft Janine onder leiding van Gisella Bartels gevolgd bij trainingscentrum De Bascule in Lage Zwaluwe. Er wordt veel aandacht besteed aan onderwerpen als  bewegingsanalyse, anatomie, trainingsleer en spierleer. Sportmasseurs worden opgeleid om het gehele paard in kaart te brengen en op basis van een grondige analyse een massageplan op maat te maken, verantwoord advies op te stellen en samen te werken met of door te verwijzen naar andere professionals zoals bijvoorbeeld dierenartsen, fysiotherapeuten, chiropractors, osteopaten, hoefsmeden en instructeurs.

Cursus acupressuur voor paarden – Arjanne Schobben

Deze cursus wordt gegeven door natuurgeneeskundig therapeut Arjanne Schobben. Acupressuur is een vorm van genezen die meer dan 4000 jaar oud is en levert een grote bijdrage aan de fysieke en mentale gezondheid van mens en dier. Er wordt gewerkt via het meridiaan systeem,  een netwerk van banen die alle lichaamsdelen van energie (Qi) voorziet. Meridianen maken contact met huid, spier, zenuwen en organen. Door in te werken op de acupressuurpunten balanceer je de qi in de meridianen en kun je blokkades hierin opheffen. Acupressuur kan ondersteunend werken bij blessures, emotionele problemen, stress en allerlei andere aandoeningen en ongemakken. Je herstelt het evenwicht in de energie waardoor alle fysieke processen in het lichaam aangezet worden tot optimaal functioneren.
Het toepassen van deze  zachte technieken is een hele mooie aanvulling op de sportmassage, met name bij paarden

Acupressuur is heel goed in te bouwen in een reguliere behandeling maar ook zeer geschikt om als zelfstandige behandeling toe te passen.

Dissectie olv Sharon May-Davis – Equinestudies

Door middel van een dissectie kun je zien en ervaren wat er zich onder de huid bevindt. Je krijgt als therapeut, trainer, zadelpasser, bit fitter, hoefverzorger en ruiter een beter beeld over het ontstaan van problemen en klachten. Natuurlijk hebben we het ook over de invloed van deze klachten op het lichaam van het paard en wat jij kunt doen om deze te voorkomen en op te lossen.Wat voor een effect hebben verschillende soorten bitten in de mond op de beweging van het Hyoid of op de beweging van het achter- of voorbeen? Ook de bewegingsbeperking van zadels wordt onderzocht.

Je onderzoekt de verschillende lagen van het paard, hoe ze hun eigen functies hebben en tegelijkertijd deel uit maken van het geheel.
De verschillende aspecten van het lichaam staan in verbinding met elkaar. Wat speelt er onder de huid, wat gebeurt bij een blessure, verwonding of ontsteking? Je krijgt niet alleen een goed beeld over klachten en blessures maar ook hoe ieder individu zijn eigen Anatomie en Biomechanica heeft. Zelfs per ras ontdekken we dat er behoorlijk veel variatie in de Anatomie en Biomechanica is.

Advanced Equine Chain Taping – Centrum Dry needling Andrea Schachinger

Het tapen van paarden is een sterk in populariteit groeiende behandelmethode. Taping kan helpen bij pijnbestrijding, spierondersteuning, revalidatie en ter voorkoming van blessures. Met Chain Taping zijn we in staat spiergroepen en bindweefsel te beïnvloeden. We kijken naar verbindingen en beïnvloeden zo het gehele paardenlichaam. Het resultaat? Een beter functionerend paard, door verbetering van spierfuncties en ondersteuning van het weefsel. Deze opleiding is onder leiding van Drs. Ines Lauwers (Dierenarts, Dierosteopaat ICREO, Dry-Needling therapeute voor mens, paard en hond).

Clinic BBB-training paard – Bartels & Bascule

Effectief trainen is niet mogelijk zonder te weten waar datgene zit wat je wilt versoepelen of versterken. En om  verder te verbeteren heb je kennis van de reactie van een lichaam op training  nodig. Tijdens deze clinic worden twee wezenlijke zaken met elkaar verbonden: de anatomie, dus de opbouw en ligging  van de verschillende spieren en gewrichten en het rijden/trainen van een paard. 3 paarden van verschillende leeftijden en africhtingsniveau’s, waarop aan de ene zijde het skelet  en aan de andere zijde de spieren zijn getekend, worden onder het zadel getoond. Zo zie je wat er gebeurt als het paard verruimt, zijn hals strekt of juist omhoog brengt en wat er gebeurt in een schouderbinnenwaarts of pirouette.  Dierenfysiotherapeut Gisella Bartels legt uit wat er in het lichaam gebeurt en welke effecten training op het lichaam heeft.