Opleiding & ervaring

Hieronder volgt een greep uit de opleidingen, cursussen en nascholingen die Janine de afgelopen jaren gevolgd heeft.

Opleiding sportmassage voor paarden – Bartels & Bascule

Sportmassage voor paarden is een hele waardevolle en effectieve methode die ingezet kan worden bij de begeleiding van (sport)paarden. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat massage kan helpen bij het verminderen van pijn, verbeteren van de mobiliteit en het ondersteunen van herstel. Kennis van anatomie, biomechanica en fysiologie is van groot belang om een veilige bijdrage te kunnen leveren aan het goed functioneren van een paard. Deze opleiding heeft Janine onder leiding van Gisella Bartels gevolgd bij trainingscentrum De Bascule in Lage Zwaluwe. Er wordt veel aandacht besteed aan onderwerpen als  bewegingsanalyse, anatomie, trainingsleer en spierleer. Sportmasseurs worden opgeleid om het gehele paard in kaart te brengen en op basis van een grondige analyse een massageplan op maat te maken, verantwoord advies op te stellen en samen te werken met of door te verwijzen naar andere professionals zoals bijvoorbeeld dierenartsen, fysiotherapeuten, chiropractors, osteopaten, hoefsmeden en instructeurs.

Cursus inspanningsfysiologie – Carolien Munsters

Je wilt je paard sterker maken door goed te trainen. De vraag is: wat moet er eigenlijk gebeuren om dat voor elkaar te krijgen? Dr. Carolien Munsters is expert op dit gebied. Met een goede dosis theoretische kennis op het gebied van sportfysiologie bij paarden en met behulp van hartslagmetingen leer je hoe je een paard gericht fitter, sterker of beter belastbaar kunt maken en blessures helpt voorkomen. Daarnaast heb je te maken met twee atleten, de ruiter en het paard. En wat voor de ruiter heel zwaar is, hoeft juist niet inspannend te zijn voor het paard en andersom. Door je gevoel als ruiter te checken met een hartslagmeting weet je of jouw beoogde kracht- of juist hersteltraining ook werkelijk doeltreffend is. Oftewel is die in jouw ogen intensieve training ook echt intensief voor je paard? Of biedt je geplande hersteltraining ook echt herstel van je paard? Door alle gegevens van de metingen naast elkaar te leggen, kun je pas echt een goed passend trainingsschema maken en de conditie van je paard op een verantwoorde manier opbouwen.

Cursus voeding – Anneke Hallebeek

Deze cursus neemt de deelnemers mee in het functioneren van het spijsverteringssysteem, maar gaat ook in op de Body Condition Score, de voeding zelf en de prestaties die van het paard gevraagd worden.
Je leert ruwvoeranalyses te ‘lezen’ en interpreteren en het zelfde geldt voor krachtvoeretiketten. Verder leer je welke voedingsstoffen een paard daadwerkelijk nodig heeft, in welke verhouding en wat de verschillen zijn per discipline of op basis van de trainingsintensiteit. Ook wordt ingegaan op supplementen en een aantal veelvoorkomende problemen in het spijsverteringssysteem (zoals maagzweren). De opgedane kennis geeft je als professional de mogelijkheid het voerbeleid van paarden te optimaliseren. De cursus leert je kritisch te kijken naar het paard, naar het voer en het voeren of voermanagement. Rantsoenberekeningen zijn onderdeel hiervan. Door op deze manier te werken zal dit leiden tot groter welzijn én betere prestaties van de betrokken paarden. Daarnaast leer je afwijkende reacties te herkennen en tijdig door te verwijzen naar een specialist waar nodig.

Cursus acupressuur voor paarden – Arjanne Schobben

Deze cursus wordt gegeven door natuurgeneeskundig therapeut Arjanne Schobben. Acupressuur is een vorm van genezen die meer dan 4000 jaar oud is en levert een grote bijdrage aan de fysieke en mentale gezondheid van mens en dier. Er wordt gewerkt via het meridiaan systeem,  een netwerk van banen die alle lichaamsdelen van energie (Qi) voorziet. Meridianen maken contact met huid, spier, zenuwen en organen. Door in te werken op de acupressuurpunten balanceer je de qi in de meridianen en kun je blokkades hierin opheffen. Acupressuur kan ondersteunend werken bij blessures, emotionele problemen, stress en allerlei andere aandoeningen en ongemakken. Je herstelt het evenwicht in de energie waardoor alle fysieke processen in het lichaam aangezet worden tot optimaal functioneren.
Het toepassen van deze  zachte technieken is een hele mooie aanvulling op de sportmassage, met name bij paarden

Acupressuur is heel goed in te bouwen in een reguliere behandeling maar ook zeer geschikt om als zelfstandige behandeling toe te passen.

Dissectie o.l.v. Sharon May-Davis – Equinestudies

Door middel van een dissectie kun je zien en ervaren wat er zich onder de huid bevindt. Je krijgt als therapeut, trainer, zadelpasser, bit fitter, hoefverzorger en ruiter een beter beeld over het ontstaan van problemen en klachten. Natuurlijk hebben we het ook over de invloed van deze klachten op het lichaam van het paard en wat jij kunt doen om deze te voorkomen en op te lossen.Wat voor een effect hebben verschillende soorten bitten in de mond op de beweging van het Hyoid of op de beweging van het achter- of voorbeen? Ook de bewegingsbeperking van zadels wordt onderzocht.

Je onderzoekt de verschillende lagen van het paard, hoe ze hun eigen functies hebben en tegelijkertijd deel uit maken van het geheel.
De verschillende aspecten van het lichaam staan in verbinding met elkaar. Wat speelt er onder de huid, wat gebeurt bij een blessure, verwonding of ontsteking? Je krijgt niet alleen een goed beeld over klachten en blessures maar ook hoe ieder individu zijn eigen Anatomie en Biomechanica heeft. Zelfs per ras ontdekken we dat er behoorlijk veel variatie in de Anatomie en Biomechanica is.

Advanced Equine Chain Taping – Centrum Dry needling Andrea Schachinger

Het tapen van paarden is een sterk in populariteit groeiende behandelmethode. Taping kan helpen bij pijnbestrijding, spierondersteuning, revalidatie en ter voorkoming van blessures. Met Chain Taping zijn we in staat spiergroepen en bindweefsel te beïnvloeden. We kijken naar verbindingen en beïnvloeden zo het gehele paardenlichaam. Het resultaat? Een beter functionerend paard, door verbetering van spierfuncties en ondersteuning van het weefsel. Deze opleiding is onder leiding van Drs. Ines Lauwers (Dierenarts, Dierosteopaat ICREO, Dry-Needling therapeute voor mens, paard en hond).

Clinic BBB-training paard – Bartels & Bascule

Effectief trainen is niet mogelijk zonder te weten waar datgene zit wat je wilt versoepelen of versterken. En om  verder te verbeteren heb je kennis van de reactie van een lichaam op training  nodig. Tijdens deze clinic worden twee wezenlijke zaken met elkaar verbonden: de anatomie, dus de opbouw en ligging  van de verschillende spieren en gewrichten en het rijden/trainen van een paard. 3 paarden van verschillende leeftijden en africhtingsniveau’s, waarop aan de ene zijde het skelet  en aan de andere zijde de spieren zijn getekend, worden onder het zadel getoond. Zo zie je wat er gebeurt als het paard verruimt, zijn hals strekt of juist omhoog brengt en wat er gebeurt in een schouderbinnenwaarts of pirouette.  Dierenfysiotherapeut Gisella Bartels legt uit wat er in het lichaam gebeurt en welke effecten training op het lichaam heeft.

Diverse cursussen en themadagen – Gillian Higgins, Bartels Instituut, De Bascule

  • Bodywork
  • Fascia release
  • Dissectie onderbeen
  • Spierpathologie
  • Hoefbeslag
  • Hartslagmeting
  • Gebitsverzorging
  • Zadeldrukmeting